TIPS EN ADVIES

shutterstock_314016830       shutterstock_436784881 2      shutterstock_531592900 kopie

Uniek in de klas is een lesmodule over slimme leerlingen met autisme. Deze educatieve website heeft als doel om docenten, ouders en leerlingen inzicht in te geven in autisme en hoogbegaafdheid. Groepsdynamiek, een veilig klassenklimaat en de juiste uitdaging spelen hierbij een essentiële rol.

Slimme leerlingen met autisme komen vaak niet tot hun recht in het reguliere onderwijs. Ze vallen tussen wal en schip. Een gewone basisschool is te druk en onvoorspelbaar, het speciaal onderwijs sluit qua niveau niet aan. Voor docenten vormt deze groep leerlingen een flinke uitdaging. Hoe zet je twice-exceptionals of dubbelbijzondere leerlingen op de juiste manier en op passend niveau aan het werk? Hoe help je deze kwetsbare groep om zich te ontwikkelen en hoe voorkom je dat de stoelen door de klas vliegen?

Kinderen met autisme hebben een beetje hulp nodig om te functioneren in de wereld. Begrip, heldere begeleiding en de juiste uitdaging kan het verschil maken. Het begint met een veilige klas waar ruimte en begrip is voor elkaar. Begrip begint met elkaar beter leren kennen: wat maakt jou uniek?

Uniek in de klas biedt informatie, achtergronden en praktische tips voor docenten en ouders om slimme leerlingen met autisme te begeleiden, uit te dagen en te ondersteunen. De lesmodule bevat inspirerende filmpjes en werkvormen voor leerlingen van het basisonderwijs om autisme bespreekbaar te maken in de klas.